ЕКОПОЛИС ФЕСТ - СА ИЗАЗОВОМ ГЛОБАЛНИХ РАЗМЕРА
4.06.2011

ОСМУ међународну смотру еколошког и археолошког филма-«Екополис фест 2011» отворила је у Градској кући у Нишу Соња Поповић, председница Савета за заштиту животне средине града. Она је истакла да је овај програм, који успешно остварује ЕКОполис мрежа, веома значајан у промовисању примера добре праксе, природних и културних потенцијала других средина. Филмском смотром је Град Ниш обележио 5.јуни - Светски дан заштите животне средине и обогатио програм Градске славе Ниша. Учеснике и госте ЕКОполис феста поздравио је и председник Међународне асоцијације за урбану екологију и Института „Екоман“, проф.др Радивоје Манчић као и представник удружења новинара из Ирачког Курдистана.
 
Ова јединствена манифестација, која је већ постала традиција, одржава се под покровитељством Града Ниша, Градске општине Палилула и подршку ГЕТЕ ИНСТИТУТА, Народног музеја у Београду и Зелених Србије. Уметнички директор Смотре, Драган Видојковић је истакао да ће на 8.ЕКОПОЛИСфесту у Нишу, од 4.до 10.јуна бити приказан 31 филм из 14 земаља: Немачке, Италије, Шпаније, Белгије, Мексика, Кине, Аустрије, Грчке, Луксембурга, Аустралије и Србије.

Климатске промене су изазов глобалних размера на који морамо да нађемо одговор, било као појединци, било као друштво- истиче Михаел Грајф у каталогу филмског циклуса Гете Института „Клима, Култура, Промене“,  са којим је и отворена овогодишња Смотра. Са шест дугометражних и седам кратких филмова овај еколошки циклус повлачи везу од последица до могућих решења, од индивидуума до друштва, од локалног ка глобалном. Постаје јасно да проблеми широм света не трпе више „и даље исто“ стање. Међутим, филмови такође показују и то да промене нуде неслућене могућности и простор када многобројне индивидуалне активности својом снагом убедљивости добију на културолошкој важности и када настаје вредносни и свесни оквир који нормативно подржава одрживост делања. У средишту пажње филмова је социјална димензија климатских промена: човек као узрочник, као онај који пати, али и као кључ решења.

Садржај филмова овогодишњег ЕКОполис феста одликује се високим научним квалитетом али и атрактивним приступом културној баштини. Филмови нас упознају са значајним и драгоценим светским споменицима културе и природе, важним открићима, изузетним достигнућима прошлости из различитих цивилизацијских периода.

Од понедељка 6.јуна, пројекција филмова са Смотре је настављена у галерији ЕВРОПСКОГ КУТКА. Пројекције су од 17 сати, улаз је слободан, а сви филмови су титловани на српски језик.

Организатор «ЕКОПОЛИСфеста» је медијска мрежа ЕКОПОЛИС која је редовни промотер ове јединствене смотре од 2003. године, када је у сарадњи са Гете Институтом, Италијанским институтом за културу, Француским културним центром у Београду, Народним музејом, Заводом за заштиту природе,Туристичком организацијом, Домом омладине, први пут организована ова манифестација. Смотра нема такмичарски карактер и од самог почетка је замишљена као ревија најновијих остварења у продукцији документарног филма. Град Ниш је један од ретких градова у региону чија културна јавност има могућност да се упозна са најновијим филмским остварењима из области екологије и одрживог развоја, археологије, туризма и сродних научних дисциплина.